torbiel lewego plata tarczycy i guzek

Linki

Nostalgia anioła / The Lovely Bones (2009) *DVDRip - Filmy z ...

Temat: usg tarczycy-brzmi jak wyrok:(
7 mm. w gornej czesci prawego plata torbiel o srednicy 2 mm. w srodkowej czesci prawego plata widoczny dobrze odgraniczony hypoechogenny lity guzek o wymiarach 20*11*16 mm, na tym samym poziomie w tylnej czesci prawego plata drugi guzek o takiej samej morfologii i wymiarach 7*4*5 mm. w gornym biegunie lewego plata lity dobrze odgraniczony guzek o nieco niejednorodnej echogenicznosci, ma wymiary 7*7*5 mm. w dolnej czesci ciesni guzek lub torbiel z gesta trescia, ma wymiary 4*5 mm. poza tym oba platy i ciesn o nieco niejednorodnej echogenicznosci, bez innych zmian ogniskowych". co to...
Źródło: topranking.pl/1849/usg,tarczycy,brzmi,jak,wyrok.php



Temat: ocencie, prosze, moje wyniki
ocencie, prosze, moje wyniki usg tarczycy: "nie stwierdzam powiekszonych wezlow chlonnych wzdluz naczyn szyjnych. tarczyca polozona typowo. plat prawy ma wymiary 24/22/56 mm (podl/poprz/Ap), lewy 17/16/52 mm. grubosc ciesni do 7 mm. w gornej czesci prawego plata torbiel o srednicy 2 mm. w srodkowej czesci prawego plata widoczny dobrze odgraniczony hypogeniczny lity guzek o wymiarach 20/11/16 mm, na tym samym poziomie w tylnej czesci prawego plata grugi guzek o takiej samej morfologii i wymiarach 7/4/5 mm. w gornym biegunie lewego plata lity dobrze odgraniczony guzek o nieco niejednorodnej echogenicznosci, ma wymiary 7/7/5 mm. w dolnej czesci ciesni guzek lub torbiel z gesta trescia o wymiarach 4/5 mm. poza tym oba platy i ciesn o nieco niejednorodnej echogenicznosci, bez innych zmian ogniskowych." ten najwiekszy guzek o wymiarach 20/11/16 mm mial biopsje, z ktorej wyszlo: "proliferatio follicularis. obraz cytologiczny guzka pecherzykowego. do kontrolnej bacc za 5-6 mcy." wynik TSH 1,07 mIU/L (norma 0,3 - 5,0) skoro tsh...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,30933297,30933297,ocencie_prosze_moje_wyniki.html


Temat: Czy to coś poażnego?
Czy to coś poażnego? Badania z dnia: 19.01.2006r. Tarczyca położona typowo dwupłatowa Płat prawy o wym:12x10x31mm V=2ml Płat lewy o wym: 17x12x33mm V=3,5ml Cieśni 1,5mm W prawym płacie torbiel bezechowa przestrzeń o śr. 3,5mm o charakterze zmiany torbielowatej. Płat lewy bez zmian ogniskowych. Badania z dnia: 16.10.2006r. Płat lewy o wym: 38x17x13mm V=4,1ml Płat prawy o wym: 41x17x12mm V=4,4ml Oba płaty gruczołu tarczycy niepowiększone. Wprawym płacie widooczna jest pojedyńczy torbiel wielkości 6mm. W lewym płacie guzek średnicy ok.9mm o obniżonej echogenicznosci dobrze ograniczony od otoczenia,odpowiadający gruczołowi. Poza tym płat tarczycy bez zmian ogniskowych. Lekarz ogólny po obejrzeniu drugich wyników skierował mnie do poradni chorób tarczycy. W pierszym badaniu nie wykryto guzka a 10 miesiecy pozniej guzek jest wielkosci 9mm czy nie za szybko rosnie? Torbiel na tarczycy też się powiekszył. Czy to normalne że płaty tarczycy tez sie powiększyły? Czy bedzie potrzebna biopsja przy tak małym guzku? Czy to moze byc cos powaznego? Prosze odpowiedzcie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,50560337,50560337,Czy_to_cos_poaznego_.html


Temat: Prosze o rade
Prosze o rade > Badania z dnia: 19.01.2006r. > Tarczyca położona typowo dwupłatowa > Płat prawy o wym:12x10x31mm V=2ml > Płat lewy o wym: 17x12x33mm V=3,5ml > Cieśni 1,5mm > W prawym płacie torbiel bezechowa przestrzeń o śr. 3,5mm o charakterze zmiany > torbielowatej. > Płat lewy bez zmian ogniskowych. > > > Badania z dnia: 16.10.2006r. > > Płat lewy o wym: 38x17x13mm V=4,1ml > Płat prawy o wym: 41x17x12mm V=4,4ml > > Oba płaty gruczołu tarczycy niepowiększone. Wprawym płacie widooczna jest > pojedyńczy torbiel wielkości 6mm. W lewym płacie guzek średnicy ok.9mm o > obniżonej echogenicznosci dobrze ograniczony od otoczenia,odpowiadający > gruczołowi. > Poza tym płat tarczycy bez zmian ogniskowych. > > > Lekarz ogólny po obejrzeniu drugich wyników skierował mnie do poradni chorób > tarczycy. > W pierszym badaniu nie wykryto guzka a 10 miesiecy pozniej guzek jest > wielkosci 9mm czy nie za szybko rosnie? > Torbiel na tarczycy też się powiekszył. > Czy to normalne że płaty tarczycy tez sie powiększyły? > Czy bedzie potrzebna biopsja przy tak małym guzku? > Czy to moze byc cos powaznego? > Prosze odpowiedzcie mi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,52172475,52172475,Prosze_o_rade.html


Temat: Czy to haszimoto? I prośba o interpret. wyników
TSH 0.515 – norma 0,35-5,50 najnowsze z października: TSH 0.708 – norma 0,30-5,50 Tg 28,6 – norma do 55ng/ml P/c przeciw peroksyd. Tarczyc. 275.9. - norma 0-60 Co do USG ostatnie miałam zrobione, jeszcze przed rozpoczęciem leczenia czyli w ubiegłym roku. Na razie pani prof. nie chce robić- w przyszłym roku usłyszałam. Oto wynik ubiegłorocznego: Tarczyca nieco powiększona: prawy płat 16*21*38mm lewy płat 15*16*41mm cieśn. o gr.4 mm Gruczoł niejednorodny o obniżonej echogenności. W prawym płacei torbiel o sr. 3 mm w lewym płacie: dwa lite guzku miąższu o sr. 4 mm i 5mm. I od razu podamy wynik biopsji: Tyreocyty z cechami metaplazji oksyfilnej rozproszone i tworzące drobne płaty. Poza tym liczne limfocyty. Obraz cytologiczny odpowiada zapaleniu limfocytarnemu tarczycy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,101863114,101863114,Czy_to_haszimoto_I_prosba_o_interpret_wynikow.html


Temat: Proszę o pomoc czy to może być rak?
guzek 29x26x21mm z licznymi przegrodami z naczyniami i obszarami koloidowymi bezechowymi. Wyżej przylega do niego torbiel 7,8x6,9x7 mm z drobnymi zwapnieniami wewnątrz. W lewym płacie centralnie guzek koloidowy 4,2x3,1x2,8 mm. Naczynia szyjne w normie. węzły chłonne nie powiększone, ślinianki bez nieprawidłowych mas. Martwi mnie ten guzek czyto może być rak?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,81089378,81089378,Prosze_o_pomoc_czy_to_moze_byc_rak_.html


Temat: interpretacja wyników
interpretacja wyników Witam, zacznę od tego, że jestem 5mcy po porodzie i karmię piersią. w wieku 13 lat leczyłam niedoczynność tarczycy. od jakiegoś czasu (3mce) kiepsko się czuję: jak bym była ... (norma11-14); chlorki 111,0 (norma 98-107); kinaza fosfokreatynowa 198,0(norma 30-168) mocz: leukocyty 21,5 (norma<16,9) usg tarczycy: tarczyca położona w miejscu typowym, nieco powiększona w zakresie obu płatów ruchoma, miąższ w całości o nierównomiernie nieco obniżonej echogeniczności, dobrze unaczyniony, zmian o cechach guzków czy torbieli nie znaleziono. prawy płat 23x22x49mm lewy płat 20x21x48mm cieśń o grub6,5mm; tchawica nie przemieszczona, wzdłuż dużych naczyń szyi nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,85705405,85705405,interpretacja_wynikow.html


Temat: Wynik badania USG tarczycy- proszę o pomoc!
Wynik badania USG tarczycy- proszę o pomoc! Witam serdecznie Wszystkich!. Bardzo proszę o iterpretację wyników uzyskanych po USG tarczycy: Stan po częściowej resekcji tarczycy ( operację miałam 20 lat temu z powodu nadczynności). Tarczyca niepowiększona wym: PP 19x18x37, PL 14x13x26. Poniżej lewego płata w okolicy zamostkowej lewej widoczny płat odszczepiony o wym. 31x18x25 z gładkościenną torbielką śr. 9 mm. Opisywany płat powoduje przemieszczenie tchawicy do tyłu i w stronę prawą. W miąższu tarczycy liczne normoechogeniczne guzki do śr 10mm. Okoliczne węzły chłonne niepowiększone. TSH 4,4 Czuję się okropnie, spać mogę po 12 godzin...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,68445663,68445663,Wynik_badania_USG_tarczycy_prosze_o_pomoc_.html


Temat: Witam i o kilka spraw pytam:)
dex. Wyniki z 2005 r. (byłam w szpitalu, niestety nie podano norm) TSh- 0,57 FT4- 1,29 anty TPO- 1,5 w opisie: Płat prawy o wym. 42x20x15 mm w jego obrębie liczne guzki o obnizonym echu o średnicy do 6-7 mm sprawiających wrażenie torbieli. Płat lewy o wym. 41x21x10 mm, w jego obrębie pojedynczy guzek o śr. 5 mm. Cieśn o śr. 3 ... tarczycą- lacinę miałam w liceum- 15 lat temu , niestety brak badań krwi z tamtego okresu i na koniec - lipiec 2008 r.- też bez badań krwi usg tarczycy - cystis...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,89059178,89059178,Witam_i_o_kilka_spraw_pytam_.html


Temat: całkowite wycięcie tarczycy a huśtawki nastrojów
całkowite wycięcie tarczycy a huśtawki nastrojów Moi drodzy jestem pierwszy raz na forum i proszę o wszelkie sugestie dot. takiego problemu, bo jestem bezradna: zdiagnozowano u mnie wole guzowate tarczycy - guzki/torbiele są rozsiane w obu płatach - chirurg zadecydowała o wycięciu całej tarczycy, endokrynolog zalecała zostawienie chociaż kawałeczka lewego płata. Obecnie jestem w eutyrozie czyli tsh, FT3, FT4 w jak najlepszej normie, przeciwciała również. Zastanawiam się czy ta operacja jest w ogóle potrzebna? Wieść o konieczności wycięcia całej tarczycy powaliła mnie na nogi (leki do końca życia?). Jedyne co mnie skłania do podjęcia decyzji o operacji, to utrzymujące się huśtawki nastrojów, które uniemożliwiają normalne funkcjonowanie oraz możliwość ponownego wejścia w nadczynność (te guzki mogą uaktywniać się co jakiś czas) Jak to wszystko razem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,95188152,95188152,calkowite_wyciecie_tarczycy_a_hustawki_nastrojow.html


Temat: Wole Guzowate , guz i torbiel - pomocy!
po zrobieniu usg 2 razy w tym roku wyszło: W lewym płacie tarczycy bliżej górnego bieguna stwierdza się dobrze odgraniczony od otoczenia hypoechogeniczny guzek o wym 1.2 x 0.8 cm Drobna o śred o,4 cm torbiel w obrębie płata prawego. Poza tym oba płaty tarczycy wielkością w granicach normy o jednorodnej strukturze bez zmian ogniskowych wymiary płatów: prawy 1,7 x 1,5 x 5,0 cm lewy 1,6 x 1,4 x 5,2 cm Cieśń grubości 0,4 cm Po biopsji: W dostarczonych rozmazach grupy tereocytów, koloid, nieliczne limfocyty. Obraz cytologiczny odpowiada zmianie łagodnej Bacc- hypoechogeniczny guzek w lewym płacie tarczycy. Rozpoznanie STRUMA NODOSA a POZA TYM wOLE GUZOWATE tak to u mnie napisali , i co dalej?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,69633763,69633763,Wole_Guzowate_guz_i_torbiel_pomocy_.html


Temat: Letrox 25 przy nadczynnosci tarczycy?
Letrox 25 przy nadczynnosci tarczycy? Biore 1-dziennie Tsh -0,508 usg-W prawym placie torbielka 4mm ,w lewym sr. 10mm.Poza tym w obu platach kilka guzkow normoechogennych z "hallo" sr. do 10mm-zmiany lagodne. Kilka lat temu mialam powiekszony prawy plat ,a dr stwierdzila ,ze oki Tsh -0,700 Wczoraj bylam u neurolog (lecze sie na zaburzenia neurol .calego kregoslupa) i zrobila wielkie oczy ,ze przy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,78231490,78231490,Letrox_25_przy_nadczynnosci_tarczycy_.html


Temat: czy są osoby k.30 lat z wyciętą tarczycą?
Na początku października będę miała wycinaną tarczycę..no własnie dlaczego? : mam guz na lewym płacie, biopsja: "komórki atypii z poj. podziałami, konieczna weryfikacja hitopatologiczna"...ale prawy płat jest zdrowy, to dlaczego chcą wyrzucić od razu całą...hormony są ok, tylko anty TG wysokie 696,5 (norma < 115). Czy wycięcie jednego płata czy całej tarczycy narzuca takie samo czy inne leczenie? Mma tez pytanie innego rodzaju..7 lat temu miałam wycięty jajnik (torbiel endiometrialna), później wilekie kłopoty z zajściem w ciążę, 2 razy in vitro, urodziłam synka, ale teraz oprócz tarczycy mam jeszcze włókniak w piersi i tez czeka mnie biopsja...czy Wy tez tak macie...że problemy z tarczycą idą w parze z innymi(piersi, jajniki)? Wydaje mi się że wycinanie po kolei to nie tędy droga- jakaś przyczyna musi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,83355045,83355045,czy_sa_osoby_k_30_lat_z_wycieta_tarczyca_.html


Temat: torbiel na lewym płacie tarczycy
torbiel na lewym płacie tarczycy witam wykryłam sobie guzka na szyi po lewej stronie,bardzo widoczny jest.skierowano mnie do endokrynologa,zrobił mi usg i wyszło ,że to torbiel wypełniona płynem i coś tam jeszcze , a prawy płat nieznacznie powiększony.czy to groźne???? skierowano mnie na biopsję,strasznie się denerwuję...czy ktoś miał podobne objawy?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,84625121,84625121,torbiel_na_lewym_placie_tarczycy.html


Temat: Moje nowe wyniki hmm?
mm.Powtorzyć wyniki za 3miesiace mam .POzdrawiam wszystkie dziewczyny ja juz zapomniałam co to tarczyca i mam nadzieje że będzie tak dalej:)Trzymam za was kciuki bo też wiele przeszłam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,54501199,54501199,Moje_nowe_wyniki_hmm_.html


Temat: hashi a nadwaga
witam po przerwie, może wy mi coś doradzicie :) w sierpniu tamtego roku zmieniłam lekarza i dawkę leku (eltroksin 100), w styczniu zrobiłam kontrolne badania i okazuje się że moja tarczyca ... też poszedł w górę, FT3 przekroczyło normę, a FT4 nieznacznie w górę, a dodatkowo usg wykazało że tarczyca znowu się powiekszyła wynik usg z 08.2006 płat lewy 34x14x15mm płat prawy 35x17x12mm cieśń 2mm calkowita objętość 7,2ml węzły chonne szyi niepowększone struktura obrazu - ubogoechowa, niehomogenna, tarczyca zanikowa, zapalna, guzków i torbieli brak wynik ze 01.2007 płat lewy 43x14x17mm płat prawy 45x16x13mm cieśń 3mm calkowita objętość 9,7ml węzły chłonne szyi niepowększone struktura obrazu - ubogoechowa, niehomogenna, tarczyca jak zapalna, guzków i torbieli brak lekarz stwierdził że ciężki przypadek ze mnie (no i waga mi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,46748160,46748160,hashi_a_nadwaga.html


Temat: zle usg tarczycy:(
zle usg tarczycy:( nie wiem, czy to dobre forum na takie pytanie, jak nie to przepraszam i nie odpisujcie. a jesli tak, to: uschne chyba, bo dopiero w przyszlym tygodniu ide ... ale wolalabym wiedziec:( "tarczyca polozona typowo. plat prawy ma wymiary 24*22*56 mm (podl x poprz x ap), lewy 17*16*52 mm. grubosc ciesni do 7 mm. w gornej czesci prawego plata torbiel o srednicy 2 mm. w srodkowej czesci prawego plata widoczny dobrze odgraniczony hypoechogenny lity guzek o wymiarach 20*11*16 mm, na tym samym poziomie w tylnej czesci prawego plata drugi guzek o takiej samej morfologii i wymiarach 7*4*5 mm. w gornym biegunie lewego plata lity dobrze odgraniczony guzek o nieco niejednorodnej echogenicznosci, ma wymiary 7*7*5 mm. w dolnej czesci ciesni guzek lub torbiel z gesta trescia, ma wymiary 4*5 mm. poza tym oba platy i ciesn o nieco niejednorodnej echogenicznosci, bez innych zmian ogniskowych". co to znaczy lity, dobrze ograniczony, hypoechogenny, o niejednorodnej echogenicznosci,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,26848034,26848034,zle_usg_tarczycy_.html


Temat: niedoczynnosc czy hashi?
widac? > Bo taka mala tarczyca to moze byc HAshimoto ale wtedy powinnas miec wyzsze > przeciwciala Dokladny opis USG: (rok 2004) gruczol tarczowy polozony typowo o jednorodnej echostrukturze. Guzkow litowych, torbieli ani zwapnien nie znaleziono. Plat prawy o wym. 50 mm x13mm x15 mm o obj. ok. 5.4 ml Plat lewy o wym 40 mm x 13 mm x 11 mm o obj ok 3.2 ml Ciesn o grubosci 4 mm calkowita objetosc tarczycy 8.6 ml Wezly chlonne szyjne niepowiekszone. (rok 2006) gruczol tarczowy polozony typowo o jednorodnej echostrukturze. Guzkow litowych, torbieli ani zwapnien nie znaleziono. Plat prawy o wym. 48 mm x14mm x12 mm o obj. ok. 4.03 ml Plat lewy o wym 38 mm x 13 mm x 11 mm o obj ok 2.72ml calkowita objetosc tarczycy 6.75 ml Wezly chlonne szyjne niepowiekszone. Czy gdyby badania nie wykazaly przeciwcial, to nadal mozna podejrzewac hashi? Rozumiem, ze wtedy jedynym wskazaniem bylaby mala tarczyca?...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,49341927,49341927,niedoczynnosc_czy_hashi_.html


Temat: hasi u nastolatka - chłopca
włóknistych w obrębie miąszu. Zmian ogniskowych w postaci guzków i torbieli nie uwidoczniono. Lewy płat 42x20x17 , prawy o wym 50x18x23, cieśń grubości 3 mm. Tchawica nieprzemieszczona Uwidoczniono powiększone węzły chłonne w okolicy dolnych biegunów płatów. Obraz USG przemawia za ch. Hashimoto Ponieważa ma byc to endokrynolog dziecięcy czekam kilka dni na wizytę. Prosze pomoc i interpretację oraz o pomoc bo wszystkie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,99595155,99595155,hasi_u_nastolatka_chlopca.html


Temat: Wyniki... zmienić dawkę?
> Nie mogę znależć nigdzie wcześniejszego Twojega badania > usg tarczycy. > Podejrzewam, że robiłeś. > Czy były jakieś dane potwierdzające hashi? no właśnie... nigdy nie otrzymałem do ręki starych wyników USG, pamiętam jedynie ich słowny komentarz "tarczyca powiększona, niejednorodna"... zaś na moje pytanie, czy obraz wykazuje cechy Hashimoto usłyszałem "tak, może to swiadczyć o Hashimoto chociaż są obszary, które wyglądaja bardzo dobrze"... o echogeniczności niestety nic się wtedy nie dowiedziałem mimo wyraźnego zapytania o tę sprawę > Twoje ostatnie usg w zabrzu to......????? > Napisz coś o tym. płat lewy 48 x 16 x 16 mm płat prawy 54 x 21 x 18 mm całkowita objętośc 16,3 ml echogeniczność prawidłowa tarczyca homogenna brak guzków, torbieli wnioski: tarczyca prawidłowa w USG zalecenie by zmniejszać...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,73596814,73596814,Wyniki_zmienic_dawke_.html




Powered by MyScript